X
تبلیغات
بوشهری - محرم در بوشهر

در بوشهر  عزاداران دور يكديگر حلقه مي زنند و مراسم سينه زني را در مساجد و حسينيه ها برگزار مي كنند.
مساجد و حسينيه ها ي بوشهر، در دهه محرم عزاداران زيادي را در خود جاي مي دهند.
سينه زني بوشهري به اين صورت است كه نوحه خوان در وسط مي ايستد و بين 5 تا 20 حلقه انساني دور او تشكيل مي شود. سينه زن ها به صورت دايره اي مي چرخند و حركت پاي آنان با نواي نوحه خوان هماهنگي دارد.
نوحه خواني ابتدا با ريتم ملايم آغاز مي شود و سپس تند شده تا وقتي كه نوحه خواني به مقطعي با عنوان «واحد» مي رسد. در اين قسمت نوحه هاي حماسي خوانده ، سينه زدن ها تند شده و پاها به زمين كوبيده مي شود. اين مقطع با يك آهنگ قطع مي شود و سپس با نوحه اي ديگر تكرار مي شود. پس از اتمام اين نوحه مراسم سينه زني به پايان مي رسد.
آلات موسيقي در دسته هاي عزاداري بوشهر نيز متفاوت است. طبل بسيار بزرگي به نام«دمام»، سنج و بوق مخصوصي با صدايي بلند، در دسته ها نواخته مي شوند.
«دمام» را هر كسي نمي نوازد، تنها افراد با تجربه مي توانند دمام بزنند. سر دسته دمام زن ها كه «اشكون زن» خوانده مي شود، راهنمايي دمام زن ها را برعهده مي گيرد و با ريتمي متفاوت از ديگران دمام مي زند.
تعزيه خواني نيز در بوشهر رواج دارد. تعزيه خوان ها در چند ميدان بزرگ شهر جمع مي شوند و صحنه هاي تاسوعا، عاشورا،‌ شام غريبان و 13 محرم را به تصوير مي كشند.
غذاهاي كه در محرم به صورت نذري تهيه مي شوند، غالبا محلي هستند. در صبحانه، نان و آش بوشهري (آش سبزي و گوشت) داده مي شود، ناهار و شام نيز اكثرا شكر پلو و قيمه بوشهري (كه چلو قيمه خوانده مي شود)است. شكرپلو را با شكر و زعفران درست مي كنند و قيمه را هم با گوشت و نخود له شده مي پزند.
حلواي برنجي، حلواي آردي، شله زرد و حليم هم در مناطق مختلف بوشهر به صورت نذري به مردم عزادار داده مي شود.

+ نوشته شده در جمعه ششم بهمن 1385ساعت توسط علی امیری |